Ben je zelf besmet geraakt met Covid-19 en heb je te maken met ernstige klachten of beperkingen, dan kun je onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. Waar vorig jaar deze regeling ook van kracht was, zou deze op 1 augustus 2021 aflopen, maar Minister van Ark maakte in juli van dit jaar bekend dat deze regeling opnieuw is verlengd.

Voorwaarden paramedische herstelzorg

Wil je in aanmerking komen voor paramedische herstelzorg zoals fysiotyherapoe, oefentherapie, logopodie, diëtitiek en/of ergotherapie, dan is verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Bovendien moet de verwijzing en zorg in een bepaalde termijn na het ziektestadium worden gegeven. Het gaat hierbij om het acute ziektestadium van een Covid-19 besmetting waarin een patiënt symptomen als koorts en benauwdheid heeft. Waar vorig alleen de medisch specialist een verwijzing mocht verrichten, kan de huisarts dit nu ook doen.

Verlening termijn ziektestadium van vier naar zes maanden

Niet alleen de termijn van de regeling is verlengd, maar ook de termijn van het ziekestadium is van vier naar zes maanden verlengd.. Ook patiënten die in eerste instantie geen behoefte leken te hebben aan de paramedische herstelzorg , kunnen later toch hinderlijke klachten en beperkingen ontwikkelen, waardoor toch behoefte aan paramedische ondersteuning ontstaat. Deze patiënten kunnen aanspraak maken op reguliere paramedische zorg uit het basispakket. Dit gaat dan over ergotherapie logopedie en diëtitiek.

Meer weten over de regeling?

Op 1 juli 2021 is de gewijzigde regeling reeds ingegaan.  Wil je meer achtergrond informatie? Bekijk dan de Kamerbrief stand van zaken Covid-19 van 18 juni 2021, kijk op website van het Zorginstituut.. Raadpleeg daarnaast de website van je huidige en/of je mogelijk toekomstige zorgverzekeraar.