Met nog een paar dagen voor de jaarwisseling, maar het is al duidelijk dat het aantal overstappers naar een andere zorgverzekeraar gaat toenemen.  Consumentenprogramma Kassa meldt dat uit een rondgang bij de vergelijkingssites dat aanzienlijk meer mensen wisselen van zorgverzekeraar ten opzichte van vorig jaar.

Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar

Zorgkiezer geeft aan dat het aantal overstappers verdubbelt is. Bij Pricewise ligt het aantal overstappers ruim 25 procent hoger dan vorig jaar. Financiële website Geld.nl spreekt over een groei van 30 procent. Independer zegt een ,,stijging” te zien, maar wil daarbij geen aantallen noemen. Het aantal verzekerden dat de komende dagen gaat overstappen zal de komende dagen nog flink toenemen.  Traditioneel gezien is er een piek in de laatste vier-vijf dagen van het jaar”, aldus Pricewise.

Restitutiepolis op zijn retour

De zogeheten restitutiepolis, de verzekeringsvorm waarbij verzekerden een volledige vergoeding krijgen en meer keuzevrijheid hebben tussen zorgaanbieders, is dit jaar op zijn retour. Uit de rondgang bij de vergelijkers wordt aangegeven dat het erop lijkt dat mensen steeds vaker voor een lagere premie kiezen en meer risico’s nemen. Hierbij verzekeren ze wat ze echt nodig hebben.

Het afgelopen jaar stapten ruim 1 miljoen verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,4 procent van alle verzekerden. De verwachting is dus dat dit aantal de komende dagen zal oplopen.

Uiterlijk 31 december moet de opzegging bij de oude zorgverzekeraar binnen zijn. Mensen hebben dan in januari nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. ANP