Driekwart van de verzekerden had in 2016 een basisverzekering waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Gemiddeld betaald een verzekerde ongeveer 100 euro per jaar teveel en kan dus veel besparen op de basisverzekering. Deze analyse komt uit het voorlopige onderzoeksrapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat is verschenen.

Besparen op de basisverzekering

Uit ditzelfde onderzoeksrapport van ACM en de NZa staat dat consumenten veel kunnen besparen op de basispolis van hun zorgverzekering. Het rapport bevat een analyse van polissen uit 2016. In dat jaar werden bijna dezelfde basisverzekeringen aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde verzekeraar. Naar verwachting is dat ook voor dit jaar het geval. De ACM en de NZA gaan het uitgevoerde onderzoek de komende twee maanden consulteren bij zorgverzekeraars, consumenten- en patiëntenorganisaties en andere partijen.

Vergelijken van zorgverzekeringen

Omdat veel consumenten de komende tijd beslissen of ze overstappen, doet de ACM en NZa een oproep om op te letten bij de keuze voor een basisverzekering. Het is niet even gemakkelijk om verzekeringen te vergelijken. Er is veel informatie beschikbaar en het is vaak een uitdaging om verschillen te achterhalen. Toch kun je als consument veel geld besparen door zorgverzekeringen goed te vergelijken en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Per jaar stapt zes procent van de consumenten over. Van alle verzekerden is in tien jaar inmiddels 33 procent een keer overgestapt.

Wil jij je huidige zorgverzekering vergelijken? Dit kan met de zorgvergelijker en/of andere vergelijkers die online te vinden zijn.